Trouwen

Samen verder gaan met uw geliefde is een belangrijke beslissing. Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen, wat past het beste bij u?

Laat u door ons adviseren. Dan bent u er zeker van dat de gemaakte afspraken prima passen bij uw levenssituatie.

Trouwen

Wie er voor kiest om te trouwen, kiest daarmee voor de toepasselijkheid van een scala aan wettelijke regels. Aan het huwelijk zijn namelijk vele rechtsgevolgen verbonden.

Zo heeft het huwelijk gevolgen voor het vaderschap en ouderlijk gezag wanneer tijdens het huwelijk een kind wordt geboren. Het huwelijk brengt wettelijke rechten en plichten met zich mee op het gebied van partneralimentatie (na echtscheiding) en erfrecht.

Ook de aansprakelijkheid voor schulden en de eigendom van bezittingen zijn wettelijk geregeld.

Huwelijkse voorwaarden

Partners kunnen het gehele pakket aan wettelijke regels laten gelden binnen hun huwelijk. Wilt u dat liever niet? Dan kunt u met huwelijkse voorwaarden bepaalde regels buiten werking stellen, wijzigen of aanvullen.

Zónder huwelijkse voorwaarden wordt u samen eigenaar van alle bezittingen die voorheen toebehoorden aan één van u beiden. Alle schulden worden verhaalbaar op dit gezamenlijke bezit. Dit geldt voor bestaande schulden, maar ook voor toekomstige schulden van u beiden of één van u.

Door vooraf huwelijksvoorwaarden te maken, voorkomt u dat de wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat. Er is een scala van mogelijke regelingen. Zo kunt kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen. Ook kunt u een verrekenbeding afspreken; u deelt de waarde van bepaalde goederen met elkaar.

Bij het vervaardigen van uw huwelijksvoorwaarden gaan wij als volgt te werk:

Intake-gesprek

Tijdens een intake gesprek van ongeveer 3 kwartier, inventariseren wij samen met u
uw persoonlijke omstandigheden en uw persoonlijke wensen. Tijdens dat gesprek zullen alle relevante onderwerpen de revue passeren, zoals:

•  De kosten van levensonderhoud;
•  De inboedel;
•  De woning (huurwoning/eigen woning);
•  De eventuele onderneming;
•  De eventuele schulden;
•  Uw nalatenschap;
•  Pensioen;
•  Overlijdensrisicoverzekeringen.

Akte op maat

Wij stellen op maat gesneden huwelijkse voorwaarden voor u op. Wij adviseren u graag, maar uiteindelijk bepaalt u zelf, binnen de grenzen van de wet, de inhoud van de akte.

Ondertekening akte

Is de conceptakte akkoord? Dan ondertekenen we de definitieve akte. De notaris neemt de akte dan nog helemaal met u door.

Meer weten?

Lees dan de brochure Samen Verder. Alles wat u kunt afspreken bij huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen, staat hierin.

Wilt u na het lezen van de brochure meer weten? Tijdens een persoonlijk gesprek met één van onze notarissen lichten wij de gevolgen van een huwelijk graag toe. Neem vrijblijvend contact op of vraag direct online een offerte aan.