Geregistreerd partnerschap regel je bij de notaris

Samen verder gaan met uw geliefde is een belangrijke beslissing. Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen, wat past het beste bij u?

Laat u door ons adviseren. Dan bent u er zeker van dat de gemaakte afspraken het beste passen bij uw levenssituatie.

Geregistreerd partnerschap

Wanneer u kiest voor een geregistreerd partnerschap, zijn uw rechten en plichten ten opzichte van elkaar zijn hetzelfde als bij een huwelijk.

Alleen op het punt van ouderlijk gezag bestaan er belangrijke verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.

Partnerschapsvoorwaarden

Ook geregistreerd partners kunnen afwijken van de wettelijke regels. Daarvoor maakt u partnerschapsvoorwaarden op, vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden.

Zónder partnerschapsvoorwaarden wordt u samen eigenaar van alle bezittingen die voorheen toebehoorden aan één van u beiden. Alle schulden worden verhaalbaar op dit gezamenlijke bezit. Dit geldt voor bestaande schulden, maar ook voor toekomstige schulden van u beiden of één van u.

Door vooraf partnerschapsvoorwaarden te maken, voorkomt u dat de wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat. Er is een scala van mogelijke regelingen. Zo kunt kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen. Ook kunt u een verrekenbeding afspreken; u deelt de waarde van bepaalde goederen met elkaar.

Bij het vervaardigen van uw partnerschapsvoorwaarden gaan wij als volgt te werk:

Intake-gesprek

Tijdens een intake gesprek van ongeveer 3 kwartier, inventariseren wij samen met u
uw persoonlijke omstandigheden en uw persoonlijke wensen. Tijdens dat gesprek zullen alle relevante onderwerpen de revue passeren, zoals:

•  De kosten van levensonderhoud;
•  De inboedel;
•  De woning (huurwoning/eigen woning);
•  De eventuele onderneming;
•  De eventuele schulden;
•  Uw nalatenschap;
•  Pensioen;
•  Overlijdensrisicoverzekeringen.

Akte op maat

Wij stellen op maat gesneden partnerschapsvoorwaarden voor u op. Wij adviseren u graag, maar uiteindelijk bepaalt u zelf, binnen de grenzen van de wet, de inhoud van de akte.

Ondertekening akte

Is de conceptakte akkoord? Dan ondertekenen we de definitieve akte. De notaris neemt de akte dan nog helemaal met u door.

Meer weten?

Lees dan de brochure Samen Verder. Hierin leest u alles over de afspraken die u maakt bij huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen.

Vraag direct online een offerte aan of neem vrijblijvend contact op. Tijdens een persoonlijk gesprek adviseren wij u graag.